Nybegynnerkurs voksne

Vil du prøve å padle og samtidig få Norges Padleforbund sitt våttkort? (våttkort må man ha for å få leie kajakk rundt i landet)

Nybegynner kurs er Strand kajakk klubb sitt introduksjonskurs først og fremst for folk som ikke har padlet før, men også for deg som vil friske opp litt kunnskap. Strand Kajakk-klubb har i mange år vært en av Norges største og mest suksessfulle kajakk-klubber, det er våre aktive utøvere som er instruktører på kursene. Strand Kajakk klubb har Norges beste utgangspunkt for padling! området egner seg godt, og vi finner flotte områder skjermet for vind og bølger,  og ikke minst vakre omgivelser. 

Kajakkene som brukes i kurset er stødige men heller ikke for tunge, derfor passer de så godt for nybegynnere. 

På kurset vil du lære god padle teknikk, hvordan stille inn kajakkene så de passer deg noesom gjør at du kan nyte padleturen enda litt mer. I tillegg  lærer du  «kameratredning» og hvordan du skal padle på en trygg og sikker måte.

Etter gjennomført nybegynnerkurs vil man få tildelt våttkort som gir deg tillatelse til leie av kajakker i hele Norge.  Vi gleder oss til å se deg på kurs!

Påmelding: https://arena360.no/Events/78600

 

OM KAJAKKENE VI BRUKER PÅ VÅRE KURS:

FAKTA OM TURKAJAK

Lengde: 5,20 meter

Bredde: ca 50-60 cm

Vekt: 10-20 kg (typisk 13-15 kg)

Turkajakken er en god båt å lære å padle i, den er ikke så tung og lett å håndtere – du lærer raskt i slike båter slik at du kommer deg utpå for å trene eller rett og slett ha en fin tur.

 

Hvis du trenger å trene på en annen måte enn du pleier – kanskje kneet er vondt etter for mye jogging eller annen aktivitet, så bør du prøve turkajakk. Du skåner knærne, trener balanse og får frisk vind i håret. Du kan padle forskjellige programmer og eventuelt delta i turløp rundt om i landet, hvor du møter andre ivrige padlere.

Men du kan under riktige forhold, også bruke turkajakken slik andre bruker havkajakken – det vil si å gli stille gjennom vannet og komme tett på naturen. Åre og vest er alt du trenger for kveldsturen. Faktisk har noen turkajakker også en luke slik at du kan ta med matpakke.

Hva er en turkajakk?

Turkajakken er den klassiske typen kajakk som kom til Skandinavia for over 100 år siden. Opprinnelig laget av tre for å kunne bevege seg på innsjøer, bekker, fjorder og langs kystlinjene. En allsidig type kajakk laget for både trening og fritidspadling.

Turkajakken er designet for å være både rask og stabil – den slanke baugen gir den god fart, mens den brede hekken gir den stabilitet. Ikke for de største bølgene, der er havkajakken eller surf skien en selvfølge, men for padling på roligere farvann. Er du en erfaren padler takler turkajakken også mye vind og bølger, men den er ikke laget for ekspedisjoner, og annen padling på åpent hav.

Det finnes utrolig mange modeller, så det er noe for enhver smak og behov.

I mange kajakkklubber er turkajakken den første båten du blir introdusert for. For noen er det et springbrett til å sette seg inn i en racerkajakk, som er en smalere og raskere båt, men hvis du er en "voksen" nybegynner, kan det være lurt å bli i turkajakken og utforske dens muligheter. I Strand KK feks er det et godt treningsmiljø og en og annen klubbkonkurranser hvor turkajakken er strålende.

Turkajakken styres med et ror – styrespaken er plassert mellom føttene.

Padleårer

Padleårer for turpadling varierer litt i design og materialer – men de aller fleste årer er av typen vingeåre, som vanligvis er laget av glassfiber eller karbonfiber. Bladene til en ving åre ser litt ut som vindmølle blader – derav navnet. Noen ror med en europeisk padleåre – akkurat som havkajakkpadlerne. Her er bladene mer flate.

En åre vil typisk være «sliced» i den forstand at bladene er vinklet i forhold til hverandre – for eksempel 60 grader. Dette er for å lette motstanden til det øvre bladets passasje gjennom luften og for å gi et bedre innlegg i vannet som reduserer belastningen på håndleddet.

Når du velger en åre

Det er flere bladstørrelser og lengder som passer til den enkelte. Det er både et spørsmål om styrke og kondisjon.

Hvis du er ung, bruk mindre åreblad, hvis du er stor og sterk, padle med store. Hvis du skal padle langt, kan det hende du bør bruke  mindre årer enn om du vil padle kort og raskt. Lengden på åren er også viktig for å oppnå best mulig teknikk

Det handler om fysikk og også om personlige preferanser. Hvilken kraft vil/kan du overføre til vannet? Det nytter ikke å velge en åre som ikke passer deg – det kan derfor være lurt å prøve ulike typer årer før du kjøper for å finne den som passer best for dine behov. Strand har masse årer til utlån i klubben

Utformingen av turkajakken

Helt generelt: Jo smalere en kajakk er, jo raskere er den. Selve skrogformen har imidlertid også noe å si for stabilitet og fart. Ikke velg for smal kajakk om du ikke er veldig trygg på vannet.

Når du velger kajakk;

I tillegg til skrogform og bredde/lengde-forhold, må du også vurdere materiale.

De fleste turkajakker er laget av glassfiber, men de finnes også i Kevlar og karbonfiber – eller i en kombinasjon.

En glassfiberbåt er den tyngste typen, men glassfiber er lettere å reparere hvis den ødelegges.

Karbonfiberbåter er veldig lette og stive, men er også mye dyrere enn både Kevlar og glassfiber.

Men når du skal velge kajakk, er nok form, bredde og setehøyde og design det viktigste. Det kanskje aller viktigste er at du sitter godt i båten.

Viktig å ha kontroll på teknikken og tenke sikkerhet

Hvis du ønsker å komme i gang med turpadling, bli medlem i Strand KK, det er alltid noen å spørre. Klubben holder kurs, der du lærer alt fra teknikk og sikkerhet til kajakkvalg og utstyr.

Vi har også mange kajakker som medlemmene disponerer, når det måtte passe.